- Advokatnævnet havde kompetence til at behandle klage over likvidators kollega (kendelse)
Sø- og Handelsretten besluttede den 13. februar 2009 tvangsopløsning af klagers selskab, A ApS, på grund af manglende indsendelse af regnskab for 10. november 2005 til 30. april 2007 til Erhvervs- og Selskabsstyrelsen. Indklagedes kompagnon blev udpeget som likvidator af skifteretten. Indklagede udførte arbejdet med likvidationen. Indklagede forkyndte likvidationen, foretog undersøgelser og indhentede oplysninger om selskabet. Endvidere afholdt indklagede møde med klager og selskabets revisor. Klager indgav klage til Advokatnævnet over, at indklagede ikke havde orienteret ham som selskabets ejer om faktureringen og betalingen ud af selskabets midler i november 2008. Endvidere påstod klager nedsættelse af salæret til 5.000 kr. Nævnet fandt, at både adfærd- og salærklagen faldt ind under dets kompetence.
- Advokatnævnets kompetence, når et bo er afsluttet ved skifteretten (kendelse)
Advokat A indgav klage til Advokatnævnet, der i første omgang afviste klagen med henvisning til, at klagen henhørte under skifteretten. Advokat A indgav herefter klage til skifteretten, der afviste klagen, da boet var afsluttet. På dette grundlag besluttede nævnet efter advokat A's fornyede henvendelse at realitetsbehandle klagen under hensyn til, at klagen – da boet var afsluttet – ikke længere henhørte under skifteretten.
- Advokatnævnets kompetence, når et bo er afsluttet ved skifteretten (kendelse)
Advokat A indgav klage til Advokatnævnet, der i første omgang afviste klagen med henvisning til, at klagen henhørte under skifteretten. Advokat A indgav herefter klage til skifteretten, der afviste klagen, da boet var afsluttet. På dette grundlag besluttede nævnet efter advokat A's fornyede henvendelse at realitetsbehandle klagen under hensyn til, at klagen – da boet var afsluttet – ikke længere henhørte under skifteretten
- Klage over bobestyrer (kendelse)
Advokatnævnet fandt, at klagen over bobestyrers generelle sagsbehandling, herunder vedrørende boopgørelsen, henhørte under skifterettens kompetence. Advokatnævnet havde imidlertid kompetence til at behandle klagen over, at bobestyrer ikke havde informeret om udfaldet af sidste bomøde og oplyst om klagemulighederne.
- Klage over bobestyrer (kendelse)
Skifteretten havde på baggrund af klage over bobestyrers inhabilitet, valgt at afsætte bobestyrer. Advokatnævnet anså sig imidlertid for kompetent til at behandle klagen over bobestyrers inhabilitet, idet klagen rækkede videre end skifterettens kompetence. Advokatnævnet fandt, at advokaten havde tilsidesat god advokatskik ved at have ladet sig udpege som bobestyrer.
- Klage over bobestyrers sagsbehandling (kendelse)
Klage over urigtige oplysninger i en boopgørelse henhørte under skifterettens kompetence. Advokatnævnet havde kompetence til at behandle klage over general sagsbehandling, klage over bobestyrers inhabilitet og manglende inddragelse af arvinger ved indgåelse af forlig, samt klage over, at bobestyrer havde afregnet salæret, før skifterettens godkendelse forelå.
- Klage over kurator (kendelse)
Advokatnævnet havde kompetence til at behandle klagen over kurators generelle sagsbehandling. Klagen over kurators afgørelser, kurators overholdelse af konkurslovens regler samt kurators tidsforbrug henhørte under skifterettens kompetence.
- Klage over kurators inhabilitet (kendelse)
Advokatnævnet fandt at kurator groft havde tilsidesat god advokatskik ved i forbindelse med hvervet som kurator at bringe sig selv i en interessekonflikt, der var egnet til hos kreditorerne i konkursboet at skabe tvivl om, hvorvidt han loyalt varetog konkursboets og dermed kreditorernes interesser. Skifteretten havde truffet afgørelse om afsættelse af advokaten som kurator, idet skifteretten fandt kurator inhabil. Kendelsen var stadfæstet af landsretten.
- Kurators mangelfulde habilitetserklæring og sen anmodning om udpegning af ad hoc kurator (kendelse)
En advokat, som havde anmodet skifteretten om at blive udpeget som kurator, uden at oplyse retten om, at hans partnerkollega havde en nær klientrelation til en af boets medejere, havde handlet i strid med god advokatskik ved ikke i tilstrækkelig grad at have sikret sig, at oplysninger, der var af væsentlig betydning for skifterettens beslutning om at udpege ham som kurator, forelå for skifteretten. Nævnet fandt endvidere, at advokaten havde handlet i strid med god advokatskik ved ikke af egen drift at have foranlediget, at der blev udpeget en ad hoc kurator til at varetage salgsprocessen, allerede da det viste sig, at den pågældende medejer var interesseret i at købe boets aktiver.