- Advokat begik faglig fejl ved ikke for boligeretten at fremlægge sammenlignelige lejemål eller godtgøre, at der ikke fandtes sådanne, til støtte for klientens påstand (kendelse)
Advokatnævnet fandt, at advokaten havde begået en faglig fejl og derved tilsidesat god advokatskik ved ikke for boligretten til støtte for klientens påstand at have fremlagt sammenlignelige lejemål eller søgt godtgjort, at der ikke forelå sådanne. Den omstændighed, at en del af sagens forberedelse var blevet varetaget af advokatens tidligere kollega, kunne ikke føre til en ændret vurdering.
- Advokat fortiede oplysninger vedrørende tvist med lejer i forbindelse med salg af erhvervsejendom (kendelse)
Advokatnævnet fandt, at sælgers advokat groft havde tilsidesat god advokatskik ved ikke at have videresendt en e-mail, hvori en lejer varslede at ville indlede en huslejesag, til købers repræsentant.
- Advokat tilsidesatte god advokatskik som principal for en advokatfuldmægtig, der på uberettiget vis varslede adgang til et lejemål (kendelse)
En advokatfuldmægtig bistod en udlejer i forbindelse med en sag om indeklima og fugtskade i kælderen på et lejemål. To fugtteknikere konstaterede, at lejerne foretog en ujævn og uhensigtsmæssig opvarmning af lejemålet. Advokatnævnet fandt efter en samlet og konkret vurdering, at den indklagede advokat som principal for advokatfuldmægtigen havde tilsidesat god advokatskik ved at være gået videre, end berettigede hensyn til varetagelse af klientens interesser tilsagde, idet der ikke forelå helt særlig og fornøden saglig begrundelse for, at advokatfuldmægtigen på vegne af udlejer varslede adgang til lejemålet otte gange inden for en periode på under 11 uger for at kontrollere, om lejerne opvarmede lejemålet tilstrækkeligt.
- Advokaten havde ved erhvervslejemålets opsigelse pligt til at tilbagebetale depositum til lejer (kendelse)
Advokatnævnet fandt at det var i strid med god advokatskik, at en advokat, der administrerede lejemålet, have tilbageholdt et depositum for erhvervslejemålet efter hans opsigelse af lejemålet. Nævnet udtalte, at hvis det ikke med sikkerhed kunne fastslås til hvem, tilbagebetalingen med frigørende virkning kunne ske, kunne beløbet deponeres på en deponeringskonto efter reglerne i deponeringsloven.
- I strid med god advokatskik at begære udsættelse ved fogedretten på baggrund af et ugyldigt påkrav (kendelse)
Påkravet, som advokaten på vegne af udlejer sendte til lejer, indeholdte poster om såvel manglende betaling af depositum og af forbrug samt et påkravsgebyr. Der var imidlertid ikke enighed mellem parterne om opgørelsen af forbruget, og spørgsmålet var indbragt for Huslejenævnet. Opgørelsen af forbrug kunne således ikke danne grundlag for ophævelse af lejemålet, og advokaten havde ved at begære udsættelsesforretning ved fogedretten på baggrund af det fejlbehæftede påkrav tilsidesat god advokatskik, jf. retsplejelovens § 126, stk. 1. Det forhold, at kravet om betaling af forbrug ikke var medtaget i selve ophævelsesskrivelsen kunne ikke føre til et andet resultat.
- Om berettigelsen af et krav i et lejeforhold - påkrav (dom)
Ligesom en advokat inden indgivelse af en konkursbegæring er forpligtet til at foretage rimelige undersøgelser af, at betingelserne for konkurs er til stede, påhviler det en advokat at foretage rimelige undersøgelser af berettigelsen af krav i lejeforhold, inden der afgives et påkrav, hvori det meddeles, at lejemålet kan ophæves, hvis det krævede beløb ikke betales. I den konkrete sag var der betydelige mangler ved et forbrugsregnskab, herunder manglende oplysninger om indsigelsesadgang. Det var derfor i strid med god advokatskik, at en advokat fremsendte et påkrav med oplysning om, at lejemålet kunne ophæves, hvis det krævede beløb ikke blev betalt. Advokatnævnets kendelse blev stadfæstet af både Retten i Viborg og Vestre Landsret.